english
> Acasa
> Despre noi
> Activitati
> Proiecte
> Revista ABAC
> Diplome
> Ajutor / donatii
> Informatii utile
> Noutati
> Contact

 

 

inapoi

"Impreuna! Cetatenie activa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale"

Linia de finantare: Comisia Europeana, Grundtvig 1

Cod: 225771-CP-1-2005-1-DE-GRUNDTVIG-G1

Durata: 01.10.2005 - 30.09.2008

Rezumat

Cetatenia activa este imporanta pentru noi toti. Este, de asemenea, foarte importanta pentru persoanele cu dizabilitati. Foarte importanta, dar si foarte dificila.
Este foarte importanta pentru ca persoanele cu dizabilitati pot si trebuie sa fie implicate in deciziile care le influenteaza vietile lor.

Este foarte dificil pentru ca persoanele cu dizabilitati nu stiu cum sa fie cetateni activi. Multi dintre ei nu au invatat niciodata sa ia decizii pentru ei insisi: decizii mici sau decizii importante. Decizii mici – ce mananci, ce muzica asculti, cu ce haine te imbraci. Decizii importante: unde locuiesti, cu cine iti imparti viata, care sunt drepturile si responsabilitatile tale, atat ca individ, cat si ca membru al comunitatii. 
In cele mai multe cazuri, ceilalti iau aceste decizii pentru ei, pentru ca pe termen scurt acestea par mai sigure, mai usoare, mai rapide si mai eficiente. Dar pe termen lung, acestea fac persoanele cu dizabilitati intelectuale mai dependente. Prin „ajutorul” dat lor, le luam sansa de a invata sa ia decizi singuri, sa participe activ la viata lor, sa fie cetateni activi in comunitatea lor.  

In proiectul Impreuna!, se vor realiza un curriculum si materiale de studiu pentru a preda persoanelor cu dizabilitati intelectuale – dar si parintilor lor, rudelor, protectorilor, asistentelor etc. – idei despre luarea deciziior si despre cetatenia activa.

Pentru mai multe informatii vizitati site-ul oficial al proiectului: www.togetherproject.eu

"Acest proiect este finantat de catre Comisia Europeana in cadrul programului Grundtvig 1. Continutul acestui website reprezinta numai opinia autorilor, Comisia neputand fi considerata responsabila pentru nici o informatie care este inclusa aici."

inapoi


VOCA - Leonardo da Vinci Project
Cititi ultimul articol
 
Noutati

 

1 Septembrie 2016 - A început Proiectul European: Asistent EU: Dezvoltarea unui curriculum VET pentru profilul asistentului personal pe baza Cadrului European al Calificărilor

Obiectivul principal al proiectului Asistent EU este de a contribui la dezvoltarea și punerea în aplicare a rolului profesional al asistentului (îngrijitorului) personal pentru persoane dependente; pentru realizarea acestui lucru este obligatoriu să se reglementeze atât rolul profesional cât și realizarea de cursuri educaționale în clasificarea națională a ocupațiilor (COR) cât și în cadrul european al calificărilor (CEC).  Proiectul își propune să înceapă să ofere module de învățare despre acest subiect, cu scopul de a face un prim pas pentru o reglementare eficientă a acestui profil profesional în țările europene în care nu este încă dezvoltat.