english
> Acasa
> Despre noi
> Activitati
> Proiecte
> Revista ABAC
> Diplome
> Ajutor / donatii
> Informatii utile
> Noutati
> Contact

 

 

inapoi

"Impreuna! Cetatenie activa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale"

Linia de finantare: Comisia Europeana, Grundtvig 1

Cod: 225771-CP-1-2005-1-DE-GRUNDTVIG-G1

Durata: 01.10.2005 - 30.09.2008

Rezumat

Cetatenia activa este imporanta pentru noi toti. Este, de asemenea, foarte importanta pentru persoanele cu dizabilitati. Foarte importanta, dar si foarte dificila.
Este foarte importanta pentru ca persoanele cu dizabilitati pot si trebuie sa fie implicate in deciziile care le influenteaza vietile lor.

Este foarte dificil pentru ca persoanele cu dizabilitati nu stiu cum sa fie cetateni activi. Multi dintre ei nu au invatat niciodata sa ia decizii pentru ei insisi: decizii mici sau decizii importante. Decizii mici – ce mananci, ce muzica asculti, cu ce haine te imbraci. Decizii importante: unde locuiesti, cu cine iti imparti viata, care sunt drepturile si responsabilitatile tale, atat ca individ, cat si ca membru al comunitatii. 
In cele mai multe cazuri, ceilalti iau aceste decizii pentru ei, pentru ca pe termen scurt acestea par mai sigure, mai usoare, mai rapide si mai eficiente. Dar pe termen lung, acestea fac persoanele cu dizabilitati intelectuale mai dependente. Prin „ajutorul” dat lor, le luam sansa de a invata sa ia decizi singuri, sa participe activ la viata lor, sa fie cetateni activi in comunitatea lor.  

In proiectul Impreuna!, se vor realiza un curriculum si materiale de studiu pentru a preda persoanelor cu dizabilitati intelectuale – dar si parintilor lor, rudelor, protectorilor, asistentelor etc. – idei despre luarea deciziior si despre cetatenia activa.

Pentru mai multe informatii vizitati site-ul oficial al proiectului: www.togetherproject.eu

"Acest proiect este finantat de catre Comisia Europeana in cadrul programului Grundtvig 1. Continutul acestui website reprezinta numai opinia autorilor, Comisia neputand fi considerata responsabila pentru nici o informatie care este inclusa aici."

inapoi


VOCA - Leonardo da Vinci Project
Cititi ultimul articol
 
Noutati

 

1 Octombrie 2018 - A început Proiectul European: PeerCare

O provocare majoră politică și socială în Uniunea Europeană este îmbătrânirea populației și necesitatea de a asigura o îngrijire de calitate pe termen lung pentru numărul crescător de tineri ?i vārstnici dependenți.
Un îngrijitor al familiei este ”oricine, femeie sau bărbaț, care nu este îngrijitor profesionist, dar care, în mod implicit sau prin alegere, se îngrijește de o persoană dependentă în cercul său imediat” (Carta Europeană a îngrijitorilor de familie). Îngrijitorii de familie din întreaga Comunitate Europeană asigură peste 80% din îngrijire, iar femeile asigură aproximativ două treimi din îngrijire, adesea în detrimentul propriei vieți personale, familiale și/sau profesionale. (Centru European pentru Politică și Cercetare Socială, Viena, 2010)

Proiectul PeerCare își propune să contribuie la reducerea simptomelor ”stresului îngrijitorului” prin răspândirea unei noi abordări, cu furnizare de instruire informală, feedback și sprijin pentru îngrijitorii de familie, printr-o rețea online a unei rețele de comunități, cu acces la un itinerar de instruire pentru îmbunătățirea inteligenței emoționale.