english
> Acasa
> Despre noi
> Activitati
> Proiecte
> Revista ABAC
> Diplome
> Ajutor / donatii
> Informatii utile
> Noutati
> Contact

 

 

inapoi

“Pregatire profesionala prin ODL pentru tineri cu handicap locomotor - EuroH"

Linia de finantare: Comisia Europeana, Programul Leonardo Da Vinci

Durata: 2002 - 2004

Coordonator: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Contractor & promotor: Asociatia "Fundatia H"

DESCRIEREA PROIECTULUI

Proiectul Euro H sprijina procesul de integrare sociala a tinerilor cu handicap, contribuind activ la eliminarea barierelor artificiale, incluzând aici prejudecatile si lipsa unui ajutor practic.
Au fost realizate rapoarte si analize comparative în scopul identificarii obstacolelor din calea educatiei, instruirii si angajarii persoanelor cu probleme de mobilitate în 4 tari europene - România, Ungaria, Germania si Marea Britanie.
În cadrul proiectului a fost creata o baza de date continând cereri si oferte de munca, precum si sectiuni ce se refera la organizatiile ce lucreaza cu tinerii cu handicap, practici de succes si legislatie în vigoare.
Activitatile de propagare a informatiilor include ateliere de lucru, conferinte, website si servicii de posta electronica si "newsletter" având ca tinta diverse organizatii.

Obiective

Principalul obiectiv al proiectului Euro H este diminuarea somajului în rândul tinerilor cu handicap si schimbarea mentalitatii si perceptiei angajatorilor cu privirea la oferirea de locuri de munca pentru aceste persoane, precum si instruire si consiliere.

Un alt obiectiv important este încurajarea cooperarii între lucratori din centrele de instruire, angajatori si reprezentanti guvernamentali, pentru gasirea de solutii viabile de integrare în câmpul muncii a tinerilor cu handicap.

Proiectul se va constitui într-un mijloc de sprijinire a tinerilor cu handicap, un instrument de lupta împotriva discriminarii acestora, oferind angajatorilor si lucratorilor sociali module speciale de instruire si sprijinind campaniile de constientizare asupra situatiei dificile cu care se confrunta aceste persoane.

Impact si rezultate

Metodele abordate în procesul de identificare a barierelor si constrângerilor, precum si în oferirea cursurilor de formare profesionala pentru cele doua grupuri tinta - angajatori si instructori si tinerii cu handicap - sunt usor aplicabile si în cazul altor grupuri de persoane discriminate.

Furnizarea de cursuri de instruire pentru angajatori si lucratorii din centrele de angajare si instruire profesionala, va avea un impact major asupra practicilor folosite de acestia si va aduce importante schimbari la nivel decizional prin:

- furnizarea de informatii despre etapele practice ce sunt necesare pentru transformarea locurilor unde acestia lucreaza în spatii accesibile persoanelor cu handicap locomotor si de asemenea, a sprijinului necesar îndeplinirii acestui obiectiv

- încurajarea unei atitudini pozitive referitoare la angajarea persoanelor cu handicap si aprecierea contributiei pe care acestia o pot aduce la locul de munca.

Rezultatele acestui proiect vor fi încadrate în legislatie si procesul de realizare a politicilor. Acest lucru este foarte important în vederea furnizarii de mecanisme care sa integreze din acest punct de vedere România în practicile si politicile Uniunii Europene, ca parte a procesului de aderare a tarii noastre la aceste structuri.

Proiectul se va concentra în mod special pe formarea profesionala a tinerilor cu probleme de mobilitate, care datorita neglijarii si excluderii, reprezinta în prezent cea mai discriminata categorie sociala. Din moment ce proiectul va lua în considerare si celelalte tipuri de discriminare, va fi abordata si tematica oportunitatilor egale pentru barbati si femei..

Proiectul va promova dialogul social, prin organizarea de ateliere de lucru pentru angajatori si lucratorii din centrele de angajare si de formare profesionala. Aceste cursuri de formare vor acoperi tematici ca: accesibilitatea la locul de munca, discriminarea, includerea si excluderea.

Pentru mai multe rezultate va invitam sa vizitati site-ul oficial al proiectului.

inapoi


VOCA - Leonardo da Vinci Project
Cititi ultimul articol
 
Noutati

 

1 Octombrie 2018 - A început Proiectul European: PeerCare

O provocare majoră politică și socială în Uniunea Europeană este îmbătrânirea populației și necesitatea de a asigura o îngrijire de calitate pe termen lung pentru numărul crescător de tineri ?i vārstnici dependenți.
Un îngrijitor al familiei este ”oricine, femeie sau bărbaț, care nu este îngrijitor profesionist, dar care, în mod implicit sau prin alegere, se îngrijește de o persoană dependentă în cercul său imediat” (Carta Europeană a îngrijitorilor de familie). Îngrijitorii de familie din întreaga Comunitate Europeană asigură peste 80% din îngrijire, iar femeile asigură aproximativ două treimi din îngrijire, adesea în detrimentul propriei vieți personale, familiale și/sau profesionale. (Centru European pentru Politică și Cercetare Socială, Viena, 2010)

Proiectul PeerCare își propune să contribuie la reducerea simptomelor ”stresului îngrijitorului” prin răspândirea unei noi abordări, cu furnizare de instruire informală, feedback și sprijin pentru îngrijitorii de familie, printr-o rețea online a unei rețele de comunități, cu acces la un itinerar de instruire pentru îmbunătățirea inteligenței emoționale.