english
> Acasa
> Despre noi
> Activitati
> Proiecte
> Revista ABAC
> Diplome
> Ajutor / donatii
> Informatii utile
> Noutati
> Contact

 

 
inapoi

Asistent EU: Dezvoltarea unui curriculum VET pentru profilul asistentului personal pe baza Cadrului European al Calificărilor

Proiectul EU-Assistant

Numărul proiectului: 2016-1-ES01-KA202-025296

Data de începere: 01.09.2016

Scurta descriere a proiectului:

Obiectivul principal al proiectului Asistent EU este de a contribui la dezvoltarea și punerea în aplicare a rolului profesional al asistentului (îngrijitorului) personal pentru persoane dependente; pentru realizarea acestui lucru este obligatoriu să se reglementeze atât rolul profesional cât și realizarea de cursuri educaționale în clasificarea națională a ocupațiilor (COR) cât și în cadrul european al calificărilor (CEC).  Proiectul își propune să înceapă să ofere module de învățare despre acest subiect, cu scopul de a face un prim pas pentru o reglementare eficientă a acestui profil profesional în țările europene în care nu este încă dezvoltat. 
Reglementarea acestui rol profesional în sistemul formal VET ar putea contribui la creșterea relevanței pe piața muncii VET, deoarece asistentul (îngrijitorul) personal pentru persoane dependente are un rol profesional (nou în unele țări) care este solicitat în societate. Deci, există o nevoie socială ce trebuie acoperită. Dezvoltarea unui curriculum VET pentru profilul profesionist  al asistentului personal pe baza Cadrului european ala calificărilor va contribui nu numai la creșterea transparenței și la recunoașterea competențelor și calificărilor pe piața europeană a muncii (ceea ce face, printre alte avantaje, mult mai ușoară mobilitatea lucrătorilor), ci va oferi și un curriculum și un curs care va contrasta în unele țări cu diferitele stagii ale recunoașterii profilului profesional (reglementări), favorizând calitatea VET în sectorul îngrijirii sociale.
Rezultate intelectuale:
O1 – Asistent (îngrijitor) personal pentru persoane dependente: definirea competențelor și calea de învățare
O2 – Curs pentru asistentul (îngrijitorul) personal pentru persoane dependente
O3 – Mediu de învățare online (OER) pentru asistentul (îngrijitorul) personal
Evenimente de multiplicare: Evenimentele de multiplicare sunt planificate să fie nu numai activități de diseminare și exploatare, ci și mijloace de implicare în mod direct a grupurilor țintă în evaluarea și testarea rezultatelor proiectului, pentru a putea fi adaptate la nevoile lor reale.
Consorțiu: Partenerii proiectului sunt din diferite țări europene – Spania, Italia, Lituania, România și Turcia.

 

 

inapoi


VOCA - Leonardo da Vinci Project
Cititi ultimul articol
 
Noutati

 

1 Octombrie 2018 - A început Proiectul European: PeerCare

O provocare majoră politică și socială în Uniunea Europeană este îmbătrânirea populației și necesitatea de a asigura o îngrijire de calitate pe termen lung pentru numărul crescător de tineri ?i vārstnici dependenți.
Un îngrijitor al familiei este ”oricine, femeie sau bărbaț, care nu este îngrijitor profesionist, dar care, în mod implicit sau prin alegere, se îngrijește de o persoană dependentă în cercul său imediat” (Carta Europeană a îngrijitorilor de familie). Îngrijitorii de familie din întreaga Comunitate Europeană asigură peste 80% din îngrijire, iar femeile asigură aproximativ două treimi din îngrijire, adesea în detrimentul propriei vieți personale, familiale și/sau profesionale. (Centru European pentru Politică și Cercetare Socială, Viena, 2010)

Proiectul PeerCare își propune să contribuie la reducerea simptomelor ”stresului îngrijitorului” prin răspândirea unei noi abordări, cu furnizare de instruire informală, feedback și sprijin pentru îngrijitorii de familie, printr-o rețea online a unei rețele de comunități, cu acces la un itinerar de instruire pentru îmbunătățirea inteligenței emoționale.